Увійти / Зареєструватись   
Забули пароль?
  
 

17.04.2024 Емкон оновлює програмне забезпечення "Емкон: Звіт"

15.04.2024 Емкон оновлює програмне забезпечення "Емкон: Звіт"

12.04.2024 Емкон оновлює програмне забезпечення "Емкон: Звіт"

02.04.2024 Емкон оновлює програмне забезпечення "Емкон: Звіт"

11.03.2024 Увага! 08.03.2024 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління»

Всі новини Підписатись
 
Новини
ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ
ТА ФОНДОВОГО РИНКУ

РІШЕННЯ
20.10.2009 м. Київ № 1231
Щодо затвердження роз’яснення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку «Щодо порядку розкриття банками - акціонерними товариствами інформації про свою діяльність на основі міжнародних стандартів бухгалтерського обліку»

Відповідно до пункту 23 статті 7 Закону України „Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку
В И Р І Ш И Л А :
  1. Затвердити роз’яснення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку «Щодо порядку розкриття банками - акціонерними товариствами інформації про свою діяльність на основі міжнародних стандартів бухгалтерського обліку», проект якого було погоджено з Національним банком України (лист від 02.10.2009 №12-110/1397-18373).
  2. Управлінню організаційного забезпечення роботи Голови Комісії та міжнародних зв’язків (Н.Піскун) забезпечити опублікування цього рішення відповідно до вимог законодавства України.
  3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на члена Комісії Бурмаку М.О.

Голова Комісії Сергій Петрашко
Протокол засідання Комісії
від 20.10.2009 року № 41

РОЗ'ЯСНЕННЯ

від 20.10. 2009 №13

Щодо порядку розкриття банками - акціонерними товариствами
інформації про свою діяльність на основі міжнародних стандартів
бухгалтерського обліку

Відповідно до пункту 23 частини другої статті 7 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку надає роз'яснення щодо порядку розкриття банками - акціонерними товариствами інформації про свою діяльність на основі міжнародних стандартів бухгалтерського обліку.

Абзацом першим частини шостої статті 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» (далі – Закон) передбачено, що строки, порядок та форми подання регулярної інформації про емітента (річної та квартальної) встановлюються Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Публічні акціонерні товариства додатково розкривають інформацію про свою діяльність на основі міжнародних стандартів бухгалтерського обліку в порядку, встановленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Абзацом першим частини четверної статті 40 Закону встановлено, що річна інформація про емітента є відкритою і підлягає оприлюдненню емітентом у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, шляхом опублікування її в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Державної комісії з цінних папері та фондового ринку (далі – офіційне друковане видання) і розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів (далі – загальнодоступна інформаційна база даних Комісії).

Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затверджене рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.2006 № 1591 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 05.02.2007 за № 97/13364 (далі – Положення), регулює склад, порядок і строки розкриття на фондовому ринку регулярної, особливої інформації та інформації про іпотечні цінні папери (далі - Інформація) емітентами цінних паперів та подання її до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Розкриття банками – акціонерними товариствами квартальної інформації на фондовому ринку здійснюється шляхом її розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії та подання до Комісії.

Квартальна інформація банками – акціонерними товариствами складається відповідно до вимог розділу ІV та додатків 28 або 29 до цього Положення. У складі квартальної інформації передбачена можливість розкриття квартальної фінансової звітності, складеної відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності.

Розкриття банками – акціонерними товариствами річної інформації має здійснюватись шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії, опублікування у офіційному друкованому виданні та подання до Комісії.

Річна інформація банками – акціонерними складається відповідно до вимог розділу V та додатка 37 до цього Положення. У складі річної інформації передбачена можливість розкриття річної фінансової звітності, складеної відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності.

Абзацом першим пункту 15 розділу І Положення визначено, що фінансова звітність емітентів цінних паперів - банків заповнюється та складається у формах і порядку, встановленому Національним банком України.

Абзацом першим статті 68 Закону України «Про банки і банківську діяльність» встановлено, що банки організовують бухгалтерський облік відповідно до внутрішньої облікової політики, розробленої на підставі правил, встановлених Національним банком України відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та положень (стандартів) України.

Порядок складання фінансової звітності банків України на основі міжнародних стандартів фінансової звітності викладений в Інструкції про порядок складання та оприлюднення фінансової звітності банків України, затвердженій постановою Правління Національного банку України від 27.12.2007 № 480, зареєстрованій в Міністерстві юстиції України 18.01.2008 за № 32/14723 (далі – Інструкція).

Враховуючи вищевикладене, банки - акціонерні товариства у складі регулярних квартальної та річної інформації емітентів цінних паперів розкривають квартальну та річну фінансову звітність на основі міжнародних стандартів бухгалтерського обліку відповідно до Інструкції.

У складі регулярної квартальної інформації, що розміщується в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії та подається до Комісії, розкривається квартальна фінансова звітність в обсязі: баланс та звіт про фінансові результати.

У складі регулярної річної інформації, що розміщується в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії та подається до Комісії, розкривається річна фінансова звітність в обсязі: баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал.

Для публікації регулярної річної інформації в офіційному друкованому виданні заповнюється таблиця 2.2. «Основні показники фінансово-господарської діяльності банку (тис. грн.)» додатку 43 до Положення.

Голова Комісії Сергій Петрашко
ПОГОДЖЕНО:
Національний банк України
(від 02.10.2009 №12-110/1397-18373)
Назад

© 2009-2024 ТОВ "Емкон". Всі права захищено. Розроблено ТОВ "Емкон"